Laatst bijgewerkt november 6, 2023 door Axel Hernborg

Axel Hernborg

Verschillende landen, culturen en etniciteiten hebben allemaal hun eigen talen die ze gebruiken om te communiceren met anderen in hun gebied of regio. In feite leven we in een diverse wereld met meer dan zevenduizend verschillende talen. Waarvan enkele de meest gesproken talen ter wereld zijn geworden.

Als reiziger in een vreemd land word je geconfronteerd met een stortvloed aan tekens, vragen, keuzes en uitdagingen. Als je niets kunt lezen, zul je niet het volle potentieel uit je reis kunnen halen. Daarom is het altijd een goed idee om een nieuwe taal te leren. Het is niet verkeerd om zowel voor als tijdens je reis de taal te leren. Twee goede hulpmiddelen om een taal te leren zijn apps en boeken. Als je de voorkeur geeft aan boeken, mis deze kortingscodes en aanbiedingen van onze partner Bookspot dan niet.

Door de lokale taal te spreken, kun je op het juiste moment met de juiste persoon in contact komen.

Wie bijvoorbeeld met voldoende kennis van het Spaans naar Spanje gaat, kan overwegen om bij een gastgezin te verblijven. Dit kan een meer verrijkende ervaring zijn dan het boeken van accommodatie op een toeristische locatie. Dit betekent niet alleen dat je bespaart op hotelkosten, maar je bevindt je ook meteen in het centrum van die cultuur.

Dus welke talen worden het meest gesproken ter wereld? Als je een van deze talen leert, krijg je toegang tot miljoenen sprekers, wat je op zijn beurt een mooiere ervaring van de wereld geeft!

Hoe definieer je een taal?

Definities van taal zijn vaak dynamisch, waardoor de lijnen rond een enkelvoudig begrip van wat iets een taal maakt, vervagen [7]:

• Liguïstisch: gericht op lexicale en grammaticale verschillen, of op variaties binnen spraakgemeenschappen

• Sociaal: gericht op culturele of politieke factoren, maar ook op erfgoed en identiteit

Hoeveel talen zijn er in de wereld?

Op de dag van vandaag zijn er 7 151 geclassificeerde talen[3].

Dit aantal verandert echter dagelijks, omdat er voortdurend nieuwe nog niet-geclassificeerde talen worden ontdekt. En verder zijn de talen zelf aan het veranderen. Ze zijn levendig en dynamisch, gesproken door gemeenschappen wiens leven wordt gevormd door onze snel veranderende wereld.

Ongeveer 40% van de talen dreigt nu uit te sterven, vaak met nog minder dan duizend sprekers over. Tegelijkertijd vindt meer dan de helft van alle communicatie in de wereld plaats in ongeveer 20 talen [9].

Moedertaal en tweede talen

Wanneer kun je beweren dat je echt een taal spreekt? Zoals we allemaal weten, is het eigenlijk best moeilijk om een taal onder de knie te krijgen die niet je moedertaal is. Is het voldoende om de taal op gespreksniveau te kennen of moet je moeilijke onderwerpen met andere sprekers kunnen bespreken?

Er zijn meerdere systemen waar talen in zijn onderverdeeld met verschillende niveaus, bijvoorbeeld de Common European Framework of Reference for Languages (CEFR)[11]. De meesten van ons zijn waarschijnlijk bekend met ERK-markeringen zoals ‘A1 – Beginner’ of ‘B2 – Advanced’.

Je spreekt je doeltaal vloeiend wanneer je vlot kunt communiceren of lezen. Het betekent niet dat je echt een goede woordenschat moet hebben. Je zult in de eerste plaats nooit een uitstekende woordenschat hebben als je een vreemde taal leert, zoals Koreaans, die meer dan 50.000 tekens heeft [12].

Je doel in de beginfase van een nieuwe vreemde taal moet zijn om je voldoende te concentreren op het bestuderen van de door jou gekozen taal om jezelf te kunnen uiten zonder de noodzaak of urgentie om je moedertaal te gebruiken.

Als we het hebben over de meest gesproken talen ter wereld gaan we in op iedereen die een taal kan spreken, dit hoeft niet per se de moedertaal te zijn. Engels is de grootste taal ter wereld, als je zowel moedertaal- als niet-moedertaalsprekers meetelt. Als je alleen als moedertaal meetelt, is Mandarijn de grootste.

Meest gesproken talen ter wereld

Dit zijn zijn de 16 meest gesproken talen ter wereld [1][2][4][6]:

16) Turks

 • 88 miljoen sprekers
 • Taalgroep: Turkse taal [13]
 • Kunnen verstaan: Oghuru, Oezbeeks [14]

Turks is een van de meest gesproken talen ter wereld. Het is verwant aan talen als Azerbeidzjaans, Turkmeens en Oezbeeks. Turks leren zal veel kansen bieden voor handel en zaken in deze regio’s.

De Turkse taal zelf heeft een rijke geschiedenis die bijna 1500 jaar teruggaat. Een van de meest interessante aspecten van de Turkse taal is dat het 28 verschillende letters heeft en dat het pas in 1928 het Latijnse alfabet begon te gebruiken.

15) Telugu

 • 96 miljoen sprekers
 • Taalgroep: Dravidische talen
 • Gerelateerd aan: Tamil, Kolami, Brahui

Telugu is een taal met ongeveer 96 miljoen sprekers in India, vooral door minderheden in de staten Odisha, Gujarat, Karnataka en Tamil Nadu.

Telugu is om verschillende redenen een interessante taal. Het heeft zijn eigen schrift waardoor het een onafhankelijke taal is en er zijn weinig overeenkomsten met andere talen. De woorden zijn ook geschreven in lettergrepen in plaats van letters. In feite zijn er 60 verschillende symbolen in het Telugu-schriftsysteem.

14) Marathi

 • 99 miljoen sprekers
 • Taalgroep: Indo-Arisch
 • Gerelateerd aan: Konkani

Marathi is de taal die wordt gesproken door mensen in Maharashtra, India. Het is ook een gemeenschappelijke taal in de staat Goa, evenals in verschillende gouvernementele en semi-gouvernementele organisaties verspreid over heel India.

Hoewel het een van de meest gesproken talen is, is het geografische bereik van Marathi relatief klein in vergelijking met sommige van de andere talen op deze lijst. Het is echter een van de oudste talen ter wereld, net als Telugu.

13) Japans

 • 126 miljoen sprekers
 • Taalgroep: Japanse talen
 • Gerelateerd aan: Ryukyuan

Je kunt waarschijnlijk wel raden dat Japans de meest voorkomende taal is die in Japan wordt gesproken, maar wist je dat het eigenlijk niet de officiële taal is? Japan erkent geen enkele taal als officiële taal.

Japan is een zeer technologisch geavanceerd land, dus als je geïnteresseerd bent in technologie, met name robotica, zal het leren van Japans zeer nuttig zijn.

12) Duits

 • 132 miljoen sprekers
 • Taalgroep: West-Germaans, een onderfamilie van de Indo-Europese taalgroep
 • Gerelateerd aan: Engels, Fries, Nederlands

Duits is een zakelijke taal en het spreken van Duits kan veel kansen bieden om in grote bedrijven overal ter wereld te werken.

Het is ook de tweede meest gesproken taal in wetenschappelijk onderzoek. Duitsland levert een belangrijke bijdrage aan internationale onderzoeks- en ontwikkelingsinspanningen en verwelkomt onderzoekers uit het buitenland om in beurzen in heel Duitsland te werken.

Duits wordt vaak de taal van schrijvers en denkers genoemd en heeft meer dan 100 miljoen moedertaalsprekers – en iets minder dan 32 miljoen niet-moedertaalsprekers, wereldwijd. Daarbij is het de meest gesproken taal in de Europese Unie na de Brexit.

Het is een officiële taal in Duitsland, Oostenrijk, Liechtenstein, Zwitserland en Luxemburg.

11) Urdu

 • 170 miljoen sprekers
 • Taalgroep: Indo-Arische
 • Gerelateerd aan: Hindi, Bengaals, Marathi, Kashmiri, Nepalees

Urdu is de officiële taal van Pakistan en ligt heel dicht bij Hindi. Urdu is het afgelopen jaar gestegen in de lijst met meest gesproken talen ter wereld.

Urdu, en niet Frans, wordt door sommigen de taal van de liefde genoemd vanwege de opwindende en mooie woorden die verband houden met emoties.

10) Indonesisch

 • 199 miljoen sprekers
 • Taalgroep: Austronesisch
 • Gerelateerd aan: Maleis, Javaans, Soendanees, Madurees, etc.

Indonesië is het vierde meest bevolkte land ter wereld, daarom is Indonesisch een van de meest gesproken talen. Je kunt mensen ook horen verwijzen naar Indonesië als bahasa baku, het standaarddialect van Indonesië.

Als je Indonesisch spreekt, kun je ook communiceren met mensen in Maleisië en Brunei, omdat het erg lijkt op de Maleisische taal.

En ondanks westerse vooroordelen is Indonesisch verrassend eenvoudig te leren.

9) Portugees

 • 234 miljoen sprekers
 • Taalgroep: Romaanse talen, een subtak van Indo-Europese talen
 • Gerelateerd aan: Spaans, Frans, Italiaans, Roemeens

Portugees is de officiële taal van negen landen: Portugal, Brazilië, Kaapverdië, Guinee-Bissau, Oost-Timor, Equatoriaal-Guinea, Mozambique, Angola en São Tomé en Principe.

Schriftelijk zijn veel Portugese en Spaanse woorden meestal onderling verstaanbaar. Portugees kan ook als stevige basis dienen als je andere Romaanse talen wilt leren.

8) Russisch

 • 258 miljoen sprekers
 • Taalgroep: Oost-Slavisch, een onderfamilie van Indo-Europese talen
 • Gerelateerd aan: Oekraïens, Wit-Russisch

Een van de meest voorkomende talen – met ongeveer 155 miljoen moedertaalsprekers wereldwijd – is de achtste meest gesproken taal ter wereld Russisch.

Hoewel de Russische grammatica bekend staat als lastig, heeft het Russisch slechts 200.000 woorden (Engels heeft er ongeveer een miljoen), dat komt omdat de meeste meer dan één betekenis hebben.

Russisch is de officiële taal van Rusland, Wit-Rusland, Kazachstan en Kirgizië. Het was de officiële taal van de Sovjet-Unie en mensen gebruiken het nog steeds in het openbare leven in alle voormalige Sovjetstaten, maar ook in Israël en Mongolië.

Taalexperts beschouwen Russisch als een van de rijkste en meest complexe talen ter wereld.

7) Bengaals

 • 265 miljoen sprekers
 • Taalgroep: Indo-Arisch, een onderfamilie van de Indo-Europese taalgroep
 • Gerelateerd aan: Hindu, Punjabi, Marathi, Kashmiri, Nepalees

Bengaals wordt voornamelijk gesproken in Bangladesh en India en wordt door sommigen beschouwd als de op één na mooiste taal na het Frans. Sommige mensen hebben echter nog nooit van de Bengaalse taal gehoord en weten zeker niet dat het een van de meest gesproken talen ter wereld is.

Vooral het Bengaalse alfabet is interessant. Elke medeklinker heeft een ingebouwde klinker, wat vrij ongebruikelijk is voor westerlingen.

6) Standaard Arabisch

 • 274 miljoen sprekers
 • Taalgroep: Semitisch, een onderfamilie van Afro-Aziatische talen
 • Gerelateerd aan: Hebreeuws, Amhaars, Aramees

Arabisch heeft minstens 11 woorden voor liefde, die elk een andere stap in het proces van verliefdheid uitdrukken. Is dat geen reden om deze taal te gaan leren?

Het heeft ook Europese talen zoals Spaans en Portugees sterk beïnvloed: sommige woorden klinken precies hetzelfde.

Arabisch is de officiële taal van 26 landen, maar de meeste landen en regio’s hebben hun eigen dialecten van het Arabisch. Standaard Arabisch is het belangrijkste dialect dat tussen Arabisch sprekenden wordt gesproken zodat ze elkaar kunnen verstaan. Er zijn geen standaard Arabische moedertaalsprekers zijn.

5) Frans

 • 280 miljoen sprekers
 • Taalgroep: Romaanse talen
 • Gerelateerd aan: Spaans, Italiaans, Portugees, Roemeens

Gesproken over verschillende delen van de wereld – denk aan delen van Canada tot een handvol Afrikaanse landen, waaronder Senegal en Madagaskar – heeft de Franse taal zijn wortels wijd en breed verspreid.

Het staat bekend als de taal van liefde en poëzie en wordt door velen beschouwd als een van de mooiste talen ter wereld.

4) Spaans

 • 534 miljoen sprekers
 • Taalgroep: Romaans, een onderfamilie van Indo-Europese
 • Gerelateerd aan: Frans, Italiaans, Portugees, Roemeens

De eerste moderne roman en het op één na meest vertaalde boek na de Bijbel werd in het Spaans geschreven. Het is Don Quichot van Miguel de Cervantes.

Tweeëntwintig landen op vier continenten hebben Spaans als of een van de officiële talen, en het is nu al de tweede meest bestudeerde taal ter wereld, na Engels.

3) Hindi

 • 600 miljoen sprekers
 • Taalgroep: Indo-Arische, een onderfamilie van Indo-Europese
 • Gerelateerd aan: Bengali, Punjabi, Marathi, Kashmiri, Nepalees

Hindi is een van de twee officiële talen van India (de andere is Engels). Er zijn veel verschillende dialecten van het Hindi, maar niet alle dialecten kunnen door elkaar worden begrepen.

Interessant is dat, hoewel Hindi een officiële taal is in India, niet iedereen in het land het spreekt – er zijn meer dan 20 talen in India.

Over de hele wereld spreken mensen verschillende soorten Hindi. Je kunt Hindi horen in Fiji en ook in sommige Caribische landen, zoals Trinidad en Tobago, Suriname en Guyana.

2) Mandarijn

 • 1,12 miljard sprekers
 • Taalgroep: Chinees-Tibetaans
 • Gerelateerd aan: Kantonees, Tibetaans, Birmaans

Onderzoek wijst uit dat je maar 2500 tekens hoeft te kennen om bijna 98 procent van het dagelijks geschreven Chinees te lezen.

Er zijn ongeveer 1,12 miljard sprekers van het Mandarijn Chinees, en het wordt al meer dan 3000 jaar in China gesproken. Mandarijn Chinees is ook de officiële taal van Singapore en Taiwan. Er zijn veel andere talen in China, maar Mandarijn wordt verreweg het meest gesproken.

Veel mensen geloven dat Mandarijn de meest gesproken taal ter wereld is. In werkelijkheid is het de taal met de meeste moedertaalsprekers. Dit betekent dat er veel grote voordelen zijn voor mensen die Mandarijn spreken.

1) Engels

 • 1,35 miljard sprekers
 • Taalfamilie: Germaans, een onderfamilie van Indo-Europees
 • Gerelateerd aan: Duits, Nederlands, Fries

Engels is de officiële taal van 67 landen en is ook een officiële taal van veel grote internationale organisaties. Deze omvatten de Verenigde Naties, de Europese Unie, de Wereldhandelsorganisatie en het Internationaal Monetair Fonds.

Bovendien is 55% van het internet in het Engels en is het de meest bestudeerde taal ter wereld. De voordelen van Engels spreken zijn eindeloos!

Dus welke taal ga jij vandaag leren?

Bronnen en om meer te lezen