Laatst bijgewerkt januari 6, 2021 door Axel Hernborg

Axel Hernborg

Haarlemmermeer wordt ook wel de motor van Nederland genoemd. Dit komt vanwege alle industrie en bedrijvigheid die je in deze regio kunt vinden. Of je hier nu bent omdat je op weg bent naar Schiphol of op bezoek bent in de regio, het kan best lastig zijn om leuke activiteiten te vinden die je hier kan doen. Door alle bedrijvigheid in deze regio zijn er echter vele verschillende dingen die je kan doen in deze omgeving.
Wij hebben dan ook een lijst gemaakt met 17 leuke tips die je kan doen in Haarlemmermeer. Sommigen kan je het hele jaar door doen, terwijl andere op specifieke data plaatsvinden. Er is voor iedereen wel wat te vinden!

The Panorama Terrace op Schiphol

KLM

Mensen die de omgeving van Haarlemmermeer bezoeken of wat tijd over hebben rondom Schiphol, raden wij aan om een bezoek te brengen aan The Panorama Terrace. Deze toren – gelegen te Schiphol – heeft een observatieplek en een restaurant. Vanaf hier kan je achter het glas de vliegtuigen in volle glorie aanschouwen. Het gebouw gaat 360 graden rond, waardoor je alles perfect om je heen kan zien. Omdat de vliegtuigen van dichtbij landen en opstijgen, is dit een adembenemende ervaring – vooral voor kinderen. Een echte aanrader als uitstapje met het gezin.

Haarlemmermeerse Bos

Wie toch liever de rust op zoekt als familie, als stel of natuurlijk alleen, kan zich goed vertoeven in het Haarlemmermeerse Bos. Dit stuk natuur heeft een unieke ligging in een eigenlijk dichtbevolkt en volgebouwd deel van Nederland. Om die reden is dit bos dan ook een populaire plek voor een wandeling. Maar maak je geen zorgen, dankzij de enorme oppervlakte is het hier ongekend rustig.

Reis je samen met jouw hond? Dan is dit ook de perfecte plek om even helemaal los te gaan. In het bos mag de hond vrij rondlopen en kan hij – maar jij ook! – optimaal genieten van de natuur.

Historisch Museum Haarlemmermeer

Historisch Museum Haarlemmermeer

Er is maar één ding waar Nederland al tijden wereldberoemd om is: de polderkunsten. Het is dan ook erg bijzonder dat Nederland een hele provincie uit het water heeft gekregen. Maar hoe is dat gegaan? Welke problemen kwamen daar bij kijken en welke machines werden er voor gebruikt?

Dit alles komt uitgebreid aan bod in het Historisch Museum Haarlemmermeer. Het museum vertelt het verhaal van ruim 160 jaar polderen. Je krijgt hier inzicht in hoe het plan is ontstaan en hoe het werd uitgewerkt. Ook kan je in een nagebouwde stad een kijkje nemen over het leven in die tijd. Het is een interactief museum dat vooral erg interessant is voor kinderen.

Kinderboerderij de Boerenzwaluw

Met alle nieuwe bezigheden en activiteiten in de moderne tijd is het toch fijn om te zien dat klassiek vermaak ook nog steeds bestaat. Kinderboerderij de Boerenzwaluw in Haarlemmermeer is een goed voorbeeld van een dagje plezier.

Vooral omdat veel kinderen in deze omgeving niet vaak in aanraking komen met boerderijdieren. Hier kunnen ze overdag spelen en genieten van geitjes, lammetjes, varkens, eenden, konijnen en veel meer dieren. Kinderboerderij de Boerenzwaluw is een echte verbreding van de horizon van jouw kinderen. Let wel op dat je deze locatie bezoekt met mooi weer. Veel dieren worden namelijk binnengehaald bij slechte weersomstandigheden.

Mysteryland Festival

Op het gebied van elektronische muziek speelt Nederland mee in de top. Veel vormen binnen dit muziekgenre zijn dan ook ontstaan in het Nederlandse nachtleven. Dit zie je terug in de muziekfestivals die ieder jaar plaatsvinden. In Haarlemmermeer (en Hoofddorp om precies te zijn) vindt ieder jaar het Mysteryland Festival plaats. Dit wordt gezien als de moeder van alle elektronische muziekfestivals en was het eerste festival ter wereld dat alle vormen van elektronische muziek samenbracht.

Dit festival vindt meestal eind augustus plaats en trekt internationaal publiek. Met ruim 100.000 bezoekers – verspreid over drie dagen – weet je zeker dat het een feest gaat worden. Dit is echt één van de must-see’s van Haarlemmermeer.

Fiets huren Haarlemmermeer/ Op de fiets door Haarlemmermeer

Fiets

Voor wie niet van wandelen houdt, is er natuurlijk de optie waar iedere Nederlander zich in kan vinden: de fiets. Door een fiets te huren (of natuurlijk je eigen fiets mee te nemen) kan je Haarlemmermeer eenvoudig en snel verkennen. Of je nu de molen wilt bezoeken of langs één van de vele musea wilt gaan, op de fiets doe je dit binnen slechts tientallen minuten.

Museum Stichting Crash

In de Tweede Wereldoorlog is er best veel gebeurd in Nederland. Toch zijn er twee delen die extra de aandacht verdienen: de luchtoorlog en het Nederlands verzet. Nederland was het toneel van veel luchtgevechten tussen Duitsland en Engeland. Het directe gevolg is dan ook dat veel van deze vliegtuigen neergestort zijn op Nederlandse bodem.

Veel van deze naleveringen zijn terug te vinden in het Museum Stichting Crash. Hier vind je originele onderdelen en accessoires van de vliegtuigen en bemanningsleden van deze oorlog. Ook wordt er aandacht besteed aan het Nederlands Verzet en de geheime agenten uit die tijd.

Vijfhuizer Molen

Vijfhuizer Molen

Nederland zal Nederland niet zijn zonder zijn molens. Vooral de molens die de polders hebben gemaakt, hebben natuurlijk een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van ons land. Eén van deze molens kan je nog terugvinden in Haarlemmermeer. De Vijfhuizer Molen werd gebruikt om delen te polderen en droog te leggen. Tegenwoordig is het museaal ingericht met een expositie in de bovenkamer.

Als je deze molen ook van binnen wilt bekijken, dan kan dit doorgaans iedere zondagmiddag. Je kan hier in zowel Nederlands als Engels uitleg krijgen over de historie van deze molen en de rol die hij heeft gespeeld in het landschap.

De bioscoop van Haarlemmermeer

Als het een keer wat minder mooi weer is, dan ben je misschien op zoek naar een gezellige binnenactiviteit. Wat is dan leuker dan de nieuwste films te zien op het grote witte doek? Met ruim 8 zalen en 1115 luxe stoelen heeft Bioscoop CineMeerse alles wat je van een bioscoop mag verwachten. Hier behoren natuurlijk ook de nieuwste films en natuurlijk goede popcorn bij.

Ben jij in de omgeving van Haarlemmermeer en is het weer wat minder? Dan is een bezoekje aan Bioscoop CineMeerse zeker een aanrader.

Haarlemmermeerse Golfclub

Golf

Voor degene die in Haarlemmermeer op zakelijk bezoek zijn, zijn er een aantal activiteiten in de omgeving die je wellicht aan zullen spreken. Eén daarvan is de fraai gelegen Haarlemmermeerse Golfclub die erg goed bekend staat. Niet alleen zijn de banen hier mooi en zijn de greens tactisch gelegen, ook de algehele service is formidabel.

Met 27 holes is dit golfgebied opgedeeld in 2 kenmerkende omgevingen. De één is een typisch Hollands landschap terwijl de ander gekenmerkt wordt door een parklandschap met eikenbossen.

Natuurlijk is er ook een ruime oefenfaciliteit.

Op ontdekkingstocht door het bos met een echte boswachter

De natuur van Haarlemmermeer is zonder twijfel erg bijzonder. Er zijn meerdere manieren om dit te ervaren. Misschien wel de leukste manier om dit te doen – vooral met kinderen – is samen met een echte boswachter.

Deze kan jullie meenemen op ontdekkingstocht door het bos en jullie van alles vertellen over de bomen, het bos en natuurlijk de dieren die er leven. Haarlemmermeer moedigt dit soort activiteiten erg aan, maar ze zijn alleen te boeken via reservering, om logische redenen natuurlijk.

Als je de kans krijgt om dit te doen, vooral tijdens mooi weer, kan het een hoogtepunt van het jaar worden.

Woon een show bij in Poppodium Duycker

Poppodium Duycker

Voor wie op zoek is naar een avondactiviteit kan zich helemaal uitleven bij Poppodium Duycker. Deze locatie staat bekend om zijn talent van zowel lokale bodem als van heel Nederland. Shows zijn hier betaalbaar en de akoestiek is subliem. Poppodium Duycker maakt onderdeel uit van het drietal met de voorgenoemde culturele middelpunten van Haarlemmermeer. Ook hier geldt dat je het beste op de website kan kijken voor een actueel schema van geplande shows en concerten.

De grote speelgoedbeurs – inclusief circus

Eén van de grootste jaarlijkse beurzen van de omgeving is de grote speelgoedbeurs van Haarlemmermeer. Deze beurs, waar allerlei speelgoed te koop is, is een echte happening in de omgeving. Je vindt hier niet alleen speelgoed van verschillende generaties, maar ook de algemene sfeer is erg gezellig. Zo is er altijd genoeg te eten en te drinken en vinden er optredens van het lokale circus plaats.

Speelparadijs ‘Het Speelkasteel’

Jonge kinderen zitten vol met energie. Dat is natuurlijk erg leuk op een zonnige dag in het park, maar redelijk frustrerend op regenachtige dagen. En laten we reëel zijn, die kent Nederland genoeg. Een indoor speelparadijs biedt dan ook de ideale oplossing voor jonge kinderen.

In speelparadijs Het Speelkasteel kunnen kinderen springen, klimmen, klauteren en natuurlijk heel veel spelen in deze grote en goedgevulde hal. Als het mooi weer is, kan je hier ook buiten spelen. Naast de schoolvakanties is Het Speelkasteel iedere woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 10.00 tot 20.00 uur. Geschikt voor kinderen tot en met 12 jaar oud.

Schouwburg De Meerse

Schouwburg De Meerse

Haarlemmermeer is een verzamelpunt van heel veel cultuur. Dit zie je terug in de vele culturele huizen in dit gebied. Schouwburg De Meerse is hier een goed voorbeeld van. Deze schouwburg maakt deel uit van een drietal belangrijke punten binnen Haarlemmermeer, gezamenlijk met Het Oude Raadhuis en de Duycker. Bij Schouwburg De Meerse kan je terecht voor leuke shows en eigentijds theater. Ook voor internationale bezoekers zijn er verschillende shows in het Engels. Voor een actueel programma kan je een kijkje nemen op de website.

Theater Het Oude Raadhuis

Samen met schouwburg De Meerse en de Duycker maakt theater Het Oude Raadhuis deel uit van het culturele middelpunt van Haarlemmermeer. Waar de schouwburg veel shows heeft, vind je in Het Oude Raadhuis meer de bekende vormen van cultuur. Zo draaien hier bijvoorbeeld culturele films over actuele maatschappelijke zaken. Ook zijn hier natuurlijk andere leuke dingen te doen. Ook hier geldt dat een actueel programma op de website terug te vinden is.

Wandeling door de stadse omgeving

De Haarlemmermeerse regio is zeer divers en er is veel te zien. Logisch natuurlijk: je vindt hier waterwegen, polders, bossen en natuurlijk mooie steden. Een leuke manier om deze plekken te zien is via een (lange) wandeltocht.

Vooral een wandeling door de stadse omgeving van Haarlemmermeer is een grote aanrader. De pittoreske steden vormen een mooi contrast met het platteland op de achtergrond.